Samen met je buren kom je verder!
Hoe de eerste stap richting de energietransitie leuker, sneller en goedkoper kan tezamen met je buren.
We horen het vaak op radio, tv of lezen het in de krant: “we moeten van het gas af”. En de Delftenaren dus ook. Wanneer dat gaat gebeuren weten we nog niet, in ieder geval vóór En het hangt vooral af van de wijk waarin je woont en wat voor soort woning je hebt.
De Gemeente werkt aan een Warmteplan dat midden 2021 zal worden gepresenteerd. Daarin zal staan welke wijken voor 2030 van het gas af gaan, hoe, en welke wijken later.
Het verwarmen van huizen, anders dan met aardgas, kan op veel manieren. Denk aan elektrisch of warmtepomp. Verwarmen kan ook via warmtenetten met warm water afkomstig van aardwarmte of restwarmte van Rotterdamse industrieën. Of de ketel gaat van aardgas over op bio/groen gas of waterstofgas.
Het mooie is dat we nu al veel kunnen doen terwijl bijvoorbeeld huiseigenaren zelf mogen bepalen wat er gaat gebeuren. Maar eerst isoleren zodat er minder warmte verloren gaat via de ramen, muren, vloer en dak. Het verhoogt ook het comfort in je huis, heerlijk toch? Tip:
voorkom ‘gedoe’ en isoleer als er toch al veranderingen gepland staan, bv. tijdens een kleine renovatie, zolderopruiming, vakantie of verhuizing. Als je huurt kan de corporatie je helpen.
Je bespaart veel stook- en verwarmingskosten. Natuurlijk kost het ook geld om te isoleren. Voor veel maatregelen kun je subsidie krijgen. En als je het samen met buren met gelijksoortige woningen aanpakt kun je vaak een behoorlijke korting krijgen van de aannemer.
Voor de Corona maatregelen zijn groepen buren in Delft geholpen door vrijwilligers van het Platform Energietransitie Delft.
Op de eerste avond werden vooral elkaars gas- en elektriciteitsverbruik vergeleken en besproken wat men al aan isolatie heeft gedaan.
De tweede avond werden de resultaten besproken van een online vragenlijst die de bewoners hadden ingevuld (verbeterjehuis.nl) met suggesties voor isolatiemogelijkheden voor hun eigen woning.
De buren bespraken wat ze gezamenlijk zouden kunnen gaan doen. Bijvoorbeeld isolatieglas HR++, of muurisolatie of dergelijke.
Het Platform gaf tips hoe nu al warmteverlies te beperken en hoe zuiniger met elektriciteit om te gaan. Buurtbewoners vonden het nuttig èn gezellig.
Geinteresseerd in het Straat-adviesproject van het Platform? Neem dan contact op met info@platformenergietransitiedelft.nl. Aan jullie om de vijf tot tien buren rond de koffietafel te krijgen.