In Nederland spraken we op 28 juni 2019 maatregelen af in het nationale Klimaatakkoord. We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 moet dat 49% zijn ten opzichte van 1990 en in 2050 moet dat 95% minder zijn. Zo voorkomen we dat de aarde met meer dan twee graden Celsius opwarmt en we overal serieuze problemen krijgen.
Maar waar en hoe willen wij duurzame energie gaan opwekken? En hoe willen wij de vraag naar warmte en koude in de toekomst organiseren? Om die vragen te beantwoorden willen en moeten we samen optrekken. Overheden, inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties moeten samen bindende afspraken maken om deze doelstelling te halen. Daarom werken al deze partijen samen aan een Regionale EnergieStrategie: de RES. Deze strategie is van belang voor de uitvoering van de klimaatafspraken voor de sectoren Elektriciteit en Gebouwde omgeving.
In de zomer van 2020, twaalf maanden na het klimaatakkoord, wordt een eerste RES 1.0 verwacht, deze toekomstvisie dient als basis voor het gesprek met het Rijk. In Nederland willen wij 35 terawattuur (TWh) aan groene elektriciteit op land in 2030 gerealiseerd hebben. Denk aan zonnedaken, zonnevelden en windmolens. Dat is een flinke opgave voor Nederland, en voor ons als energiecoöperaties. De hoop is dat door het gezamenlijk ontwikkelen van een RES voldoende draagvlak is onder de betrokken partijen zodat de nodige stappen binnen de afgesproken tijd kunnen worden gemaakt.
Voor de Gebouwde Omgeving brengt de RES de warmtebronnen (fabrieken, geothermie, etc.) en de warmtevraag en -aanbod in kaart voor het duurzaam verwarmen van woningen, utiliteitsgebouwen en bedrijfspanden.
Delft hoort bij de Energieregio Rotterdam-Den Haag. In onze regio werken 23 gemeenten, 3 waterschappen en de provincie samen met bedrijfsleven, inwoners en maatschappelijke actoren aan een gemeenschappelijke gedragen aanbod. Zij bepalen samen waar en in welke vorm in onze regio hernieuwbare energie opgewekt wordt. Bij de RES zit ook de Participatiecoalitie – een verbond van Energie Samen, NMF, HIER Klimaatbureau/Opgewekt, Buurkracht en LSA Bewoners mee aan tafel.
In het klimaatakkoord staat niet alleen wie de acties uitvoert maar ook dat er in Nederland naar 50% lokaal eigenaarschap van zon- en windenergie wordt gestreefd. Dit is een flinke participatie-opgave voor de RES’en en een grote kans voor ons als energiecoöperatie.
Het gehele RES-traject kent een doorlooptijd tot 2030. Maar al deze zomer – vóór 1 juni 2020 dienen alle RES-regio’s een eerste concept RES in bij het Rijk, waarna ze tot 1 maart 2021 de tijd hebben om dit verder uit te werken tot een RES 1.0.
Met onze projecten en ambities creëren wij draagvlak voor de transitie en dragen we bij aan de realisatie van onze doelstelling – een reductie van de CO2 uitstoot van minimaal 50%.