Tijdens een druk bezochte avond op 3 april in het Agnetapark, een rijksmonument, presenteerden studenten Bouwkunde van de Haagse Hogeschool aan de bewoners, de gemeente, docenten en andere belangstellenden, hun verduurzamingsvoorstellen voor de bijzondere woningen in het Agnetapark.
Na de opening door de wethouder Duurzaamheid, Werk en Inkomen en Economie gemeente Delft, Maaike Zwart, waren er presentaties van Rizal Sebastian, lector ‘Future Urban Systems’, docent Aart van Zwienen, docent bouwkunde ‘Living Lab Wijkrenovatie’, en Marcel Koops (Platform) en twee studentengroepen.
In totaal zijn 14 kenmerkende woningen onderzocht door studentengroepen. De studenten presenteerden hun bevindingen op posters die verspreid in het gebouw van Stud aan de Zocherweg waren opgehangen. De bewoners kwamen bij de posters in gesprek met de studenten over de details van hun People-Planet-Profit aanpak.
In samenwerking met bewonersorganisaties van huurders en kopers werd het een inspirerende avond. Aan het einde van de avond werd er een Best Poster Award uitgereikt namens het Platform aan de groep studenten die op herkenbare en inspirerende manier hun voorstel presenteerden met de meeste impact voor de buurt. De bewoners ontvangen over een aantal weken een compleet advies. De resultaten voor de buurt komen dan ook beschikbaar op een projectpagina.
Nieuws
Zoals iedereen heeft ook het Platform energietransitie te maken met het Corona virus. Voorlopig zijn dan ook de komende bijeenkomsten tot nader order uitgesteld.
Via de Nieuwsbrief van Platform en op deze site laten we weten wanneer er weer bijeenkomsten of andere activiteiten zijn gepland.
3 April 2023 – Eindprestatie bouwkundestudenten (Onderzoek Agnetapark)
Maandag 3 april 2023 presenteren Bouwkunde studenten van de Haagse Hogeschool de resultaten van hun onderzoek naar verduurzamingsmogelijkheden in het Agnetapark. De studenten hebben 15 voorstellen uitgewerkt voor verschillende woningen die representatief zijn voor het oude en nieuwe park.
Tijdens de bewonersavond presenteren twee groepjes hun ontwerpen en geven zij advies over energie besparen en manieren omwonenden te verduurzamen.
De ontwerpen van de andere groepen zijn te bekijken door middel van posters die in het gebouw hangen en waarop de plannen staan afgebeeld.
Het volledige programma vindt u hier. De bewonersavond is alleen voor bewoners van het Agnetapark
12 oktober 2022: Studentenproject Agnetaparkbuurt
Samen met de Haagse Hogeschool starten we begin 2023 een project voor onderzoek naar de mogelijkheden van verduurzaming van woningen in de Agnetaparkbuurt. 60 bouwkunde studenten gaan aan de slag met modelwoningen. Werktuigbouwkundestudenten bekijken de opties voor toekomstige energievoorziening in de buurt. De voorbereidingen daarvoor zijn gestart. Op 2 november organiseren de huurders- en kopersvereniging en PETD een bewoners avond. Op de agenda staan onder meer een toelichting op het onderzoek, de voorbereidende enquête en de resultaten van eerder onderzoek van de TU Delft over spouwmuurisolatie en schimmelvorming. Ook licht de Papaver/Klimaatmaat de stand van zaken toe rond klimaatadaptatie van de buitenruimte. Met het project geven we studenten een aantrekkelijke studieopdracht om de interesse in de sector te versterken en stimuleren we het gezamenlijk doel van een collectieve aanpak van verduurzaming van dit Rijksmonument uit de top100 lijst.
12 maart: klimaatcoalitie @ Markt
In het verlengde van het klimaatdebat op 9 maart is het mogelijk in gesprek te gaan met de klimaatcoalitie en langslopende politici over wat er wél kan in de komende 4 jaar. Op zaterdag 12 maart tussen 10:00 en 16:00 zijn de maatschappelijke organisaties van de klimaatcoalitie aanwezig op de Markt.
Wil jij de Delftse politici laten weten wat volgens jou écht van belang is? Dat de tijd dringt voor eerlijke en effectieve klimaatoplossingen? Dat de komende 4 jaar daarin cruciaal zijn? Kom dan langs bij de actiedag van de Klimaatcoalitie op de Markt op 12 maart, waar we een gevarieerd en kindvriendelijk programma rond de gemeenteraadsverkiezingen organiseren. Zorg dat de langslopende campagneteams jouw mening duidelijk horen!
9 maart: Klimaatdebat (livestream en opname terugkijken)
In het mede door het Platform Energietransitie georganiseerde klimaatdebat zullen de politieke partijen hun standpunten en plannen voor het Delfts klimaatbeleid kenbaar maken:
Wil jij weten wat de Delftse politiek te bieden heeft op het gebied van de klimaatdoelen? Hoe belangrijk vinden ze het, en zijn ze ook bereid er iets voor op te geven? Een moeilijke keuze, want woonruimte, economie, cultuur en scholing zijn óók ontzettend belangrijk.
Alle 12 de politieke partijen van Delft zijn uitgenodigd voor dit klimaatdebat. Er worden 5 stellingen besproken, waarbij de politieke partijen een korte ‘pitch’ doen. Daarop kunnen de andere partijen en de zaal reageren.
Aanmelden voor dit debat is verplicht en kan hier. Inloop vanaf 19.30. De toegang is gratis, met een kopje koffie of thee bij binnenkomst. Een drankje na afloop is op eigen kosten. Ben je niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn, dan is het debat ook via een rechtstreekse internetuitzending te zien. Een link hiervoor vind je binnenkort op deze plek. U kunt het Delftse klimaatdebat van 9 maart 2022 hier terug kijken:
https://www.youtube.com/watch?v=k3ULwxSGpsM
9 oktober: Open Dag Green Village
The Green Village is een plek voor onderzoek, experiment en demonstratie. In dit “openlucht-laboratorium” op de TU Delft Campus werken onderwijs, wetenschap, bedrijfsleven en overheid samen. Mensen wonen en werken te midden van innovatieprojecten. Met een duurzame toekomst als gezamenlijk doel. Bij The Green Village zijn mooie voorbeelden te zien van de energiesystemen van de toekomst.
Op zaterdag 9 oktober van 10:00 tot 16:00 opent de Green Village de hekken voor een open dag over energie. Dit evenement is gesponsord door Maarten de Groot en de toegang is gratis. Neem deel aan een rondleiding, luister naar interessante verhalen of wandel over onze informatiemarkt. Er wordt gezorgd voor koffie, thee en een appeltje, maar neem vooral wat lekkers mee vanuit huis!
Meer info op de website van The Green Village
25 september SDG Actiedag
Op 25 september wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de Global Goals, ook wel de Sustainable Development Goals (SDG) genoemd. Het is dan Internationale GlobalGoals-dag, oftewel SDG Action Day. Ook in Delft besteden we dan aandacht aan de Global Goals.
Bij Duurzaamheidscentrum De Papaver zal wethouder Brandligt bekendmaken dat de gemeente Delft officieel GlobalGoals gemeente is geworden.
Het programma staat op de website van Delft4GlobalGoals.
Park(ing) Day
Als mede-oprichter van de Delftse Klimaatcoalitie doen we mee met Park(ing) Day 2021.
Park(ing) Day is een internationaal fenomeen, een jaarlijks terugkerende interventie waarbij wereldwijd bewoners voor één dag parkeerplekken ombouwen tot kleine publieke parken, en Delft doet voor de eerste keer mee!
Den Haag heeft al meer ervaring met Park(ing)Day, maar ook in Berlijn , Barcelona, Parijs vindt op 17 september een Park(ing) Day plaats.
Wethouder M. Huismans komt op bezoek bij de parkeerplaatsen in Voorhof, Buitenhof en Tanthof. Er zijn ook nog andere plaatsen waar ParkingDay gevierd wordt.
Fietsexpeditie langs tracé WarmtelinQ op 14 juli
Vertrek: 19:00 uur vanaf water ecoduct over de A4 (Midden Delfland)
In de avond van 14 juli organiseren TOPdelft en Platform Energietransitie Delft een interactieve fietstocht langs het beoogde tracé van de WarmtelinQ. Deze warmteleiding moet restwarmte uit de Rotterdamse haven naar Den Haag en Leiden brengen. Een enorm infrastructureel werk, omgeven met kansen, investeringen, risico’s en een ingewikkeld besluitvormingsproces. De ‘voorwaardelijke investeringsbeslissing’ is nog niet genomen maar wordt voorzien in het najaar van 2021. Op dit moment beraden verschillende stakeholders langs het trace zich op de vraag hoe ze zich tot dit initiatief willen verhouden. De provincie heeft half juni besloten een bedrag voor aanleg te reserveren, en daarnaast een garantie te geven, waarmee een van de randvoorwaarden voor de investeringsbeslissing is ingevuld. Het is nog steeds een grote puzzel die nog niet gelegd is. Voor Delft zou het in elk geval heel concreet betekenen dat er een nieuwe warmwaterleiding in de grond gaat. Dat zal niet ongemerkt gaan: waar gaat dat gebeuren en wat zijn daarvan de gevolgen?
Om het onderlinge gesprek over de verschillende perspectieven op de WamrtelinQ te bevorderen organiseren we met medewerking van diverse partijen een fietsexpeditie langs het beoogde tracé van de Warmtelinq. We hebben diverse sprekers bij diverse informatieve stops. Op deze haltes staan verschillende partijen met uitleg over hun perspectief. Denk aan de Gasunie (de beoogde beheerder en operator van de leiding), aan een woningcorporatie (die de warmte zou moeten gaan afnemen), aan bewoners (die een nieuwe warmtebron krijgen), aan de gemeente (die een warmtevisie maakt waarin restwarmte een rol kan spelen), of aan natuurorganisaties die zich zorgen maken over de schade aan natuur op het tracé, of aan industriele bedrijvigheid die wel of niet gebruik gaat maken van de mogelijkheden. De sprekers bij diverse haltes worden op dit moment nog aangezocht.
In groepen van ca 15 fietsers fietsen we van halte naar halte. Naar verwachting duurt de fietstocht met haltes ca. 2 uur. We beginnen bij het ecoduct over de A4 in Midden Delfland en eindigen bij het bezoekerscentrum van Rijswijk Buiten.
Bestel een gratis ticket
Aanmelden is verplicht. U kunt via onderstaande link een digitaal kaartje bestellen. U ontvangt een paar dagen voorafgaand aan de excursie nadere instructies over het startpunt en startmoment. U komt uiteraard op de fiets. U kunt maximaal 2 kaartjes bestellen op 1 naam.
Voor tickets zie
https://pretix.eu/TOPdelft/warmtelinq/
Klimaatwake in Delft – nacht 8 juli 20:00-9 juli 08:00
Wat is het idee?
Tijdens de kabinetsformatie zullen op elk moment van de dag mensen waken voor de klimaat- en ecologische crisis. Overdag bij het Catshuis en ’s nachts via een live-stream vanuit locaties door heel Nederland. We waken vanwege de slachtoffers die nu al vallen, we waken omdat er belangrijke beslissingen genomen gaan worden en we waken omdat het noodzakelijk is dat er nu actief klimaatbeleid komt. Vele, diverse organisaties hebben zich al aangesloten bij de Klimaatwakers; nu ook de Delftse Klimaatcoalitie.
Hoe doe je dat, waken?
Waken is betrokken en ingetogen aanwezig zijn. Je mag dit doen op een manier die jij prettig vindt: zo kun je in stilte waken of een gesprek voeren met je medewaker. Je mag ook bidden of zachtjes zingen. Zo lang je maar op jouw manier betrokken bent bij de klimaatcrisis.
Waarom nu?
De keuzes die de komende jaren gemaakt worden over het klimaat zijn cruciaal. Het komende kabinet is het laatste dat ertoe kan bijdragen dat de opwarming van de aarde onder de 1,5ºC blijft. We moeten zo snel mogelijk en op een rechtvaardige manier klimaatneutraal worden. Bovendien is landelijke steun nodig om lokaal beleid goed te kunnen uitvoeren!
De Klimaatwake in Delft
De nacht van 8 op 9 juli hebben we geadopteerd als Klimaatcoalitie Delft. We zullen in shifts de nacht door waken op de Markt in Delft. Shifts zijn minimaal 1 uur tussen 8 juli 20:00 en 9 juli 8:00. Laat ons in de registratie weten welke shift je wil doen! Dat kan via de website van KlimaatCoalitie Delft.
Meldt je aan: klimaatwake-in-delft (N.B. via tickets onderaan de pagina).
Online meedoen vanuit huis is ook mogelijk. Je ontvangt dan een link voor de video-verbinding met de Markt.
Opgeven voor een andere nacht of online meekijken kan via https://deklimaatwakers.nl/.