Uitleg van de verschillende begrippen die onder meer in de doelstellingen van de gemeente worden gebruikt vindt u hieronder.
Aardgasvrij : een andere energiebron voor opwekking van elektriciteit en warmte in plaats van aardgas. De term wordt meestal gebruikt om aan te geven dat in een woning of wijk geen aardgasaansluitingen (meer) zijn.
Broeikasgassen: Bij de opwekking van energie komen broeikasgassen vrij (uitstoot/emissie) door verbranding van fossiele brandstoffen. Bij energie is dat voornamelijk CO2. Er zijn andere broeikasgassen (methaan, lachgas) die vrijkomen bij andere bronnen (bijvoorbeeld landbouw, …).
Carbon: Engels woord voor materialen gebaseerd op koolstof zoals koolstofdioxide, CO2
Carbon Footprint: CO2 emissie per bewoner, gebouw, etc..
CO2 neutraal: uitstoot bij de opwekking van energie wordt gecompenseerd door opname van CO2 zodat de netto CO2-emissie nul is. Biomassa wordt gezien als CO2 neutraal doordat de verbrande biomassa wordt bij geplant (bomen). De tijdschaal is echter heel anders (nieuwe aanplant groeit 30-50 jaar). In dat opzicht is fossiele brandstof ook CO2 neutraal met een tijdschaal van miljoenen jaren (zeer lange kringloop).
Duurzaam: energie die weinig milieuschade veroorzaakt voor mens en omgeving, zoals klimaatverandering. Duurzame energie is altijd hernieuwbaar. Hernieuwbare energie niet per definitie duurzaam (bijvoorbeeld biomassa). Restwarmte is duurzaam volgens het klimaatakkoord omdat afvalwarmte van industriële processen nuttig wordt gebruikt. Daarbij wordt niet meegenomen of de processen zelf ook duurzaam zijn. Dat wordt apart beoordeeld.
Embedded energy (NL term ?): energie (en grondstoffen) die nodig is tijdens de levenscyclus van een product, d.w.z. om het product te maken, gebruiken, transporteren en weer af te voeren, wordt toegerekend aan het product of materiaal. Voor bijvoorbeeld windmolens, zonnepanelen en isolatiemateriaal kan worden bepaald hoelang het duurt voordat ze hun embedded Energy hebben opgewekt of bespaard.
Emissie: Uitstoot.
Emissiefactor: CO2 emissie per eenheid energie (in kg CO2/kWh voor elektriciteit of kg CO2/m3 voor aardgas)
Energieneutraal: een begrip dat te maken heeft met de opwekking en het gebruik en van energie in een bepaald gebouw of bepaald gebied. Als er evenveel energie wordt opgewekt als gebruikt is het gebied of gebouw energieneutraal.
Energietransitie: de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.
Fossiele brandstoffen: steenkool, bruinkool, aardolie, aardgas
Fossielvrij: energie die niet wordt opgewekt met fossiele bronnen (kolen, olie, aardgas). Fossiele energie is zeer lang geleden ontstaan en is dus niet hernieuwbaar en er is een eindige voorraad. Verbranding van fossiele energie levert broeikasgassen op. Men spreekt ook wel ver over Primaire Fossiele Energie.
GJ: Giga-Joule: 1000.000.000 Joule, de eenheid van energie. Meestal gebruikt als (afreken)eenheid van warmte, een vorm van energie. Ook wordt hiervoor kWh_th gebruikt. Omrekening levert: 1 GJ = 277,8 kWh.
Hernieuwbaar: energie die komt uit hernieuwbare bronnen. Doordat de voorraad steeds binnen een korte kringlooptijd (menselijke tijdschaal) wordt aangevuld kan deze worden beschouwd als oneindig. Dat zijn zon, wind, waterkracht en aardwarmte en omgevingsenergie. Biomassa is dat ook, met een veel langere kringlooptijd (tijdschaal 30-50 jaar).
Hulpenergie: om energie te oogsten/winnen is soms ook energie nodig.
Klimaatadaptatie: het aanpassen van de omgeving aan de gevolgen van klimaatverandering (bijvoorbeeld het vergroten opvangcapaciteit regenwater i.v.m. toename regenval en hitteplannen)
Klimaatmitigatie: het tegengaan en beperken van klimaatverandering door het verminderen van de emissie van broeikasgassen.
Klimaatneutraal: proces van energieopwekking waarbij geen klimaatverandering optreedt door (netto) emissie van broeikasgassen. Vergelijk CO2-neutraal
kWh: kilowatt-uur: 1.000 Watt-uur, eenheid van energie. Met een hoeveelheid energie van één kWh kan een apparaat van 1.000 Watt, een uur lang van energie worden voorzien. In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 3.500 kWh per jaar aan elektrische energie (elektriciteit).
Low-carbon (CO2-arm): energieopwekking waarbij weinig of geen CO2 vrijkomt. Bijvoorbeeld kernenergie en fossiele energie waarbij de CO2 wordt afgevangen en opgeslagen.
Mitigatie-Mitigeren: verzachten, verminderen.
Netto Energievraag/Netto Energiegebruik: Gebruikte energie met aftrek van de hernieuwbaar opgewekte energie (d.w.z. de hoeveelheid energie die voor CO2-emissie zorgt)
Reductie: vermindering
Totale Energievraag/Totaal Energiegebruik: Gebruikte energie zonder aftrek van de hernieuwbaar opgewekte energie (d.w.z. de werkelijk gebruikte hoeveelheid energie)
Transportverliezen: Hieronder valt de energie die nodig is voor transport van energie (schepen, pijpleidingen. elektriciteitskabels)
TJ: Tera-Joule: 1.000.000.000.000 Joule (tera is miljoen keer miljoen), eenheid van energie
TWh: TeraWatt-uur: 1.000.000.000.000 watt-uur (tera is miljoen keer miljoen), eenheid van energie. 1 TWh = 3600 TJ