Afwegingscriterium
Bij het bepalen van de wijken/buurten die als eerste aardgasvrij worden speelt het criterium energierechtvaardigheid een rol. In het klimaatakkoord is afgesproken dat woonlasten niet mogen veranderen door het aatdgasvrij maken van woningen. Inmiddels wordt duidelijk dat die afspraak is niet zonder meer haalbaar is. Om in Delft te zorgen dat de lasten van de warmtetransitie niet terecht komen bij bewoners die al een groot deel van inkomen besteden aan energiekosten (hoge “energie-quote”), zijn heldere keuzes nodig. Naar verwachting zal de aardgasprijs de komende jaren stijgen. Aan wijken/buurten waar het aardgasgebruik hoog is en een groot deel van bewoners een hoge energie-quote heeft, zal prioriteit moeten worden gegeven om stijging van woonlasten te voorkomen. Aardgasvrij is hier niet vanzelf de oplossing maar woningverduurzaming zoals blijkt uit de overlap met de buurten met woningen met een slechte energieprestatie (zie website). Door het verlagen van het energiegebruik ontstaan meekoppelkansen: lagere rekening, minder CO2 emissie, woningverbetering.
Hoe zit het in Delftse wijken en buurten?
(deze informatie wordt periodiek geactualiseerd)
Hoe staat het in Delft met de verdeling van lusten en lasten? In onderstaande plaatjes staat als voorbeeld een van de locaties in Delft waar er overlap is van een groot aantal bewoners met een hoge energie-quote, een hoog gasverbruik en woningen met een slechte energieprestatie (energielabels C of hoger).
Aardgasvrij maken van deze locaties zonder woningverduurzaming leidt niet vanzelf tot woonlastenneutraliteit. Dat is afhankelijk van de warmtewet 2.0, de doorberekening van het warmteverbruik en de ontwikkeling van de energieprijzen. De bewoners krijgen meer zekerheid over hun energielasten bij energiebesparing door woningverduurzaming. In het warmteplan moet warmtevraagreductie voorop staan. Daarvoor kan een Delfts plan Woningverduurzaming een oplossing zijn.

